Säätövoima, mitä se on?

Vesivoimalaitos voidaan käynnistää ja pysäyttää muutamassa minuutissa ja tehoa voidaan säätää sähkön kulutuksen mukaan nopeasti.

Aamulla heräämme ja haluamme heti kahvit tippumaan ja puurot valmistumaan, lähes joka kodissa. Useassa työpaikassa käynnistetään koneet samaan aikaan. Sähköntarve siis kasvaa voimakkaasti aamun tunteina lyhyen ajan sisällä. Lisääntynyt sähköntarve on tuotettava nopeasti käynnistyvällä energiantuotantomuodolla. Isojen lämpövoimalaitosten ja ydinvoimalaitosten käynnistys tai tehonnosto kestää kuitenkin pitkään. Vesivoimalaitos voidaan käynnistää hyvin nopeasti täyteen tehoonsa. Sitä käytetään säätövoimana.

Säätövoimaa voidaan ostaa myös ulkomailta, kuten Norjan ja Ruotsin vesivoimalaitoksilta, mutta se on kallista. Myös Keski-Euroopassa säätövoiman kysyntä kasvaa, joten saatavuus Suomeen voi jatkossa vaikeutua entisestään. Suomen hallitus onkin päättänyt lisätä kotimaisen vesivoiman määrää 400 MW vuoteen 2020 mennessä. Harjavallan vesivoimalaitoksen investointi vastaa lähes 10 % tästä tavoitteesta.

Vesivoiman käyttömahdollisuuksiin vaikuttavat jokien virtaamat, varastoaltaiden vesimäärät ja vallitseva vesitilanne.

Jaa sivu: