Voimalaitos

Vesivoima on päästötön, kotimainen ja uusiutuva energianlähde. Vesivoimalla turvataan sähkönsaanti normaali- ja häiriötilanteissa.

Harjavallan vesivoimalaitos on valmistunut vuonna 1939 Kokemäenjoelle Harjavallan ja Nakkilan kunnan rajalle. Voimalaitoksessa on kaksi pysty-Kaplan turpiinia, joiden yhteenlaskettu teho on 72 MW. Putouskorkeus on 26,5 m ja vuosituotanto noin 400 GWh.

Voimalaitoksen toimintaa ohjaa Turun ja Porin läänin maaherran päätös patoamisesta ja vesivoimalaitoksen rakentamisesta, joka on annettu 29.12.1937, sekä Länsi-Suomen vesioikeuden päätös vuodelta 1972 koskien Kokemäenjoen säännöstelyä. Voimalaitoksen turbiinien ajo suoritetaan kauko-ohjauksella Tampereen keskusvalvomosta. Ajomalleihin vaikuttavat vesitilanne, päätösten lupaehdot sekä taloudellisuus.

Vuoden 2014 aikana alkoi vesivoimalaitoksella kolmivuotinen rakennustyömaa, jossa kahden olemassa olevan turpiinin viereen rakennetaan kolmas pienempi turbiini tasaamaan tulvahuippujen energiansaantia. Samassa yhteydessä vanhat turbiini peruskorjataan ja laitoksen yhteyteen rakennetaan kalahautomo.

Jaa sivu: